Social Icons

Pages

Tuesday, September 01, 2015

KANTOI !!! #PAS AKAN JADI #PEMBANGKANG DI #SELANGOR ???


Akhirnya hala tuju Gerakan Harapan Baru (GHB) kumpulan yang kecewa kerana kalah perebutan jawatan dalam PAS,terjawab apabila mereka mengambil alih parti politik sedia ada dikenali sebagai Parti Pekerja-Pekerja Malaysia.Bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu yang kini Pengerusi GHB bagaimanapun berkata parti tersebut akan dijenamakan semula dan bakal dikenali sebagai ‘Parti Amanah Negara’. BNBBC Melaporkan nama baharu dan Perlembagaan parti yang diterajuinya itu akan dikemukakan kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) dalam masa terdekat. “Pelancaran parti ini akan dibuat pada tanggal keramat 16 September ini,” katanya pada sidang media, Isnin.Parti Pekerja-Pekerja Malaysia ditubuhkan pada 1978 namun gagal memenangi sebarang kerusi yang ditandinginya.Menurut Mohamad atau Mat Sabu,pemilihan nama Parti Amanah Negara (Amanah) dibuat selepas RoS menolak permohonan penggunakan nama Parti Progresif Islam (PPI).Nama-nama lain yang meanggotai parti itu sudah dijangkakan. Mereka ialah bekas Naib Presiden PAS,Ahmad Awang yang tewas pemilihan jawatan Presiden dengan Datuk Seri Abdul Hadi Awang. 

Beliau kini dilantik sebagai penasihat umum manakala bekas naib presiden PAS,Salahudin Ayub sebagai timbalan pengerusi,Ahli Parlimen Parit Buntar,Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa sebagai naib pengerusi, ahli Parlimen Kota Raja, Dr Mariah Ahmad sebagai ketua wanita. Turut serta ialah Ahli Parlimen Kuala Kerai, Dr Hatta Ramli (Kuala Kerai), Khalid Samad (Shah Alam) dan Mohamed Hanipa Maidin (Sepang). Selain itu, lima Adun PAS yang menyertai parti tersebut ialah Datuk Mohammad Nizar Jamaluddin (Changkat Jering),Aminolhuda Hassan (Parit Yaani),Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi (Pengkalan Kundor), Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib). Phahrolrazi juga adalah Presiden Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) NGO yang sebelum ini dijangka menjadi parti politik menggantikan PAS dalam pembangkang. 

Selain itu Ahli Parlimen PAS Tumpat PAS Datuk Kamaruddin Jaafar dan ahli parlimen Kuala Terengganu Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad juga dijangka akan meninggalkan PAS dalam masa terdekat menjelang pelancaran rasmi Parti Amanah Negara 16 September depan.Persoalannya kini jika pertukaran nama Parti Amanah Negara diluluskan RoS,mampukah mereka yang sebelum ini menikam belakang PAS,berada dalam sebuah parti yang kononnya Amanah ??? Selain itu,keputusan mereka meninggalkan PAS dijangka memudahkan parti berkenaan membuat pendirian sama ada mahu kekal bersama PKR dan DAP di Selangor atau tidak.PKR dan DAP Selangor tidak bermasalah mengekalkan kerajaan negeri dengan menerima Saari Sungib dan Hasnul Baharuddin ke dalam Pakatan Rakyat di negeri itu.PKR yang kini mempunyai 13 kerusi Adun,DAP (15) dan Parti Pekerja-Pekerja Malaysia (2),sudah cukup meneruskan pentadbiran dengan jumlah 30 kerusi daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor. PKR dan DAP Selangor kini boleh menyingkirkan PAS yang hanya berbaki 13 kerusi DUN untuk duduk di kerusi pembangkang bersama Barisan Nasional (BN) (12) dan Bebas (1) yang diwakili Tan Sri Khalid Ibrahim.Secara tidak langsung juga kedudukan BN Perak,Johor dan Kedah bertambah kukuh dengan tindakan beberapa Adun PAS meninggalkan parti dan menyertai parti yang dipimpin Mat Sabu.

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates