Social Icons

Pages

Monday, February 27, 2012

ISU NFC !!! APA JAWAPAN @NAJIB RAZAK ???


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak berkata terpulang kepada peguam negara untuk memutuskan samada mahu mendakwa lembaga pengarah Perbadanan Fidlot Nasional (NFCorp) atas tudah pecah amanah atau sebaliknya.Bagaimanapun,beliau menekankan bahawa tidak semua siasatan akan berkesimpulan kepada pendakwaan.

Datuk Seri Najib Abdul Razak berkata,peguam negara memiliki kuasa mutlak di bawah perlembagaan untuk memutuskan jika sesuatu kes mempunyai bukti yang cukup untuk diterima mahkamah atau mengembalikan kertas siasatan kepada polis untuk siasatan lebih lanjut jika berpendapat bahawa bukti yang dikemukakan tidak kukuh.

"Saya menyatakan ini atas dasar prinsip bahawa andaian tidak boleh dibuat berhubung apa yang akan berlaku kemudian kerana ia terpulang kepada peguam negara...dan hanya dia saja yang berhak untuk membuat keputusan berhubung perkara itu," katanya kepada media selepas menghadiri satu majlis di Sekinchan Semalam.

Beliau menambah sesuatu pendakwaan itu tidak boleh ditentukan mengikut sesuka hati kerana kes berkenaan perlu memenuhi kehendak undang-undang yang diperuntukan sebelum dibawa ke mahkamah.

"Kita tidak boleh membuat andaian bahawa semua penyiasatan akan berakhir dengan pendakwaan," ujarnya lagi.

Sebelum ini,Pengarah Siasatan Jenayah Perdagangan Bukit Aman,Datuk Syed Ismail Syed Azizan,berkata pegawainya kini sedang giat berkerja untuk mempercepat dan menamatkan sisatan yang sedang dijalankan sebelum menghantar kerats siasatan kepada kamar peguam negara.

"Kami akan mencadangkan kepada kamar (peguam negara) untuk membuat dakwaan.terutamanya terhadap ahli lembaga pengarah syarikat terbabit," katanya lagi.

Difahamkan,ia adalah kali kedua kertas siasatan berkaitan dipulangkan kepada polis oleh kamar peguam negara yang meminta siasatan lanjut dijalankan.Kali pertama polis mengemukakan kertas kepada kamar peguam negaraa adalah pada 17 Januari lalu selepas mereka merakamkan 54 kenyataan,termasuk dari kakitangan syarikat terbabit

Menurutnya,kertas siasatan tersebut telah dihantar semula kepada pegawai penyiasatnya beberapa hari lalu oleh Kamar Peguam Negara berikutan beberapa perkara yang perlu dikemaskini.

Sementara itu NFC telah mengeluarkan satu kenyataan petang semalam menyuarakan rasa terkejut dengan cadangan polis supaya Dr Mohamed Salleh didakwa atas tuduhan pecah amanah,Ia berpendapat kenyataan itu diberikan terlalu awal sedangkan siasatan masih dijalankan.

"NFCorp terkejut dan bingung bahawa Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Syed Ismail Syed Azizan mengeluarkan kenyataan itu terlalu awal sedangkan beliau sendiri mengakui siasatan masih berjalan dan dengan itu masih belum siap," menurut syarikat itu dalam kenyataan yang disediakan oleh firma perunding perhubungan awamnya.

Menurut kenyataan itu, syarikat sedang meneliti dakwaan polis itu atas nasihat peguamnya Shafee Abdullah.Dalam kenyataan itu,NFC mempersoalkan sikap tidak berhati-hati dan motif di sebalik kenyataan itu, menyatakan ia dilihat seolah-olah satu cubaan secara tidak adil untuk mendahului keputusan yang bakal dibuat Peguam Negara berhubung perkara itu.

Isu NFC mula mendapat perhatian ramai selepas Laporan Ketua Audit Negara 2010 pada Oktober lepas menyatakan NFC gagal memenuhi matlamat penubuhannya.Ia langsung menjadi panas apabila pembangkang mendakwa wujud penyelewengan terhadap peruntukan kerajaan berjumlah RM250 juta yang disalurkan kepada NFC.

NFC ialah projek "Lembah Daging" di Gemas,Negeri Sembilan yang bertujuan meningkatkan pengeluaran daging tempatan dan mengurangkan pergantungan negara terhadap daging import.

ANDA NAK TAHU PEMBONGKARAN NFC ???

KLIK DI SINI

UNTUK SELANJUTNYA
Post a Comment
 
 
Blogger Templates