Social Icons

Pages

Thursday, December 12, 2013

HOT NEWS !!! FILEM #KOLUMPO !!! KENAPA DIALOG 'INI TANAH MELAYU' DIPOTONG ??? APA CERITA NI ???


Filem 'Kolumpo' yang baru saja penulis tonton semalam...begitu menarik dan mencuit hati.Kebanyakan penonton di dalam pawagam kelihatan ketawa ketika menyaksikan filem menerusi 3 babak itu.

Disini penulis ingin melontarkan beberapa pendapat mengenai cerita tersebut yang di arahkan oleh 3 orang berlainan individu.Babak pertama dimana adegan seorang lelaki yang baru tiba KLIA daripada India yang ingin memulakan hidup baru dengan bekerja di ibukota.


Namun beliau ditipu seterusnya terperangkap dengan peniaga restoran mamak yang disifatkan sebagai kejam dan zalim apabila memegang passport para pekerjanya dan dijadikan seperti hamba.Penulis tertarik dengan dialog salah seorang pelakon iaitu Soffi Jikan yang memegang watak lelaki samseng berketurunan Indonesia.Adegan dimana Soffi Jikan ketika memarahi beberapa watak yang dimainkan orang India.Namun sesetengah dialog tersebut berjaya dipadamkan oleh pihak lembaga penapisan filem.Kelihatan miming mulut Soffi Jikan ketika itu menyebut "Ini tanah Melayu"

Penulis masih hairan kenapa dialog itu dipotong,apakah pihak yg terlibat takut untuk mengakui kebenaran ??? Takut pada sejarah umpama takut pada bayang-bayang sendiri...

Manakala babak kedua ketika adegan seorang wanita Cina yang membantu seorang nenek Melayu nyanyuk pulang ke rumah,begitu menyayat hati dan mengundang keinsafan.Termasuk juga adegan sekumpulan Mat Rempit yang berjaya memberi persepsi positif kepada golongan itu apabila membantu wanita Cina ketika berada didalam kesusahan.


CUMA....

SATU LAGI BENDA YANG SAYA TAK PUAS HATI !!!

NAK TAHU APA DIA ???


UNTUK SELANJUTNYA 

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates