Social Icons

Pages

Monday, October 20, 2014

EKSKLUSIF !!! WAJAH PENGANJUR DAN USTAZ KEMPEN 'I WANT TO TOUCH THE DOG' DIDEDAHKAN !!!


Bersikap ihsan kepada haiwan sememangnya satu tuntutan dalam Islam termasuk berlaku ihsan ke atas Anjing.Telah terbukti di dalam hadith yang sahih seorang pelacur tua telah dimasukkan ke dalam syurga kerana memberi minum seekor anjing yang kehausan.

"Ketika seekor anjing berpusing mengelilingi sebuah perigi dan hampir mati kerana dahaga,seorang pelacur daripada suku Bani Israil melihatnya. Lalu dia menanggalkan kasutnya dan memberi anjing tersebut minum dengannya.Maka Allah mengampunkan dia kerana perbuatannya itu." [Hadith Riwayat al-Bukhari di dalam kitab Shahihnya,hadis no: 3467]

Namun,kempen "I Want to Touch a Dog" bukanlah cara yang dimaksudkan oleh Nabi sallallahu alaihi wasallam.Bersikap ihsan bukan bermaksud membela ataupun membelai.Sebaliknya ia bermaksud menjaga hak-hak haiwan tersebut.Sebagai contoh,apabila sakit ianya dirawat,apabila lapar diberi makan.Bagi orang Islam,anjing tidak boleh dijadikan"pets",dibelai-belai,dimanja-manjakan,berbeza dengan kucing yang boleh menjadi teman kita bagi umat Islam.


"Kucing ini tidaklah najis Sesungguhnya kucing merupakan haiwan yang sering kita jumpai dan berada di sekeliling kita." (HR. At Tirmidzi,Abu Daud, An Nasa’i, Ibnu Majah, Ad Darimi,Ahmad,Malik. Syaikh Al Albani dalam Irwa’ul Gholil no. 173 mengatakan bahwa hadits ini shahih) Islam menetapkan kucing adalah haiwan peliharaan dan disifatkn dekat dengan manusia tetapi bukan anjing. Namun, kita diizinkan pelihara anjing dalam dua keadaan sahaja iaitu : 1. membela anjing untuk menjaga keselamatan 2. membela anjing untuk memburu.Selain daripada itu,tidak pernah diizinkn oleh syariat malah menjadi janggal acara seperti "I Want to Touch a Dog" diadakan apatah lagi diasaskan oleh orang Islam sendiri.

Saya menyokong sepenuhnya apa yang dilaksanakan oleh sahabat saya salah seorg Doctor Pakar di pusat perubatan swasta yang mengadakan rawatan percuma ke atas anjing-anjing pemburu masyarakat orang asli yang cedera Perbuataan ini dikategorikan bersikap ihsan kepada anjing.Saya bukan anti anjing,Tapi saya cuba sampaikan mengikut perspektif syariat dalam isu ini. Umat islam tak perlu 'support' kempen seperti ini.Sebaliknya umat Islam perlu 'support' kempen "Ihsan" kepada haiwan secara keseluruhannya termasuk anjing dan lain-lainya. Ini membuktikan ke-universal-an Islam.Adakah selepas ini akan ada program "I Want to Touch a Pig" ???

jom kita lihat wajah penganjur dan ustaz di bawah


Inilah Muka Penganjur Dan Ustaz-Ustaz Yang Menganjurkan Kempen Pegang Anjing.Yang saya Hairan,Kenapa Ustaz-Ustaz Yang Bagi Ceramah Semasa Kempen Pegang Anjing Tidak Pulak Pegang Anjing ??? Mudahnya Memesongkan Akidah Umat Islam.Yang Umat Islam Pergi Dan Pegang Anjing Tue Bagai Tak Rasa Bersalah Atau Tidak Boleh Fikir Ke Walau Macam Mana Pun Anjing Tu Tetap Haram Bagi Umat Islam !!!

ANDA NAK LAGI ???


UNTUK SELANJUTNYA

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates