Social Icons

Pages

Sunday, May 19, 2013

EKSKLUSIF !!! APAKAH ALLAH ISTILAH SESUAI UNTUK GOD/LORD ???


Nama saya Abdul Karim.Saya seorang lelaki.Dalam Bahasa Inggeris,lelaki disebut sebagai “man”.Untuk diterjemahkan “man” ke dalam Bahasa Melayu,ianya ialah “lelaki”.Bukan “Abdul Karim”.Kerana itu nama saya dan nama lain-lain lelaki yang senama dengan saya.Takkan semua “man” yang ditemui hendak kita kirakan itu adalah “Abdul Karim”.

Begitu juga untuk seorang yang bernama “Mariam”.Beliau seorang wanita.Dalam Bahasa Inggeris,wanita disebut sebagai “woman”.Untuk diterjemahkan “woman” ke dalam Bahasa Melayu,ianya ialah “wanita”.Bukan “Mariam”.Kerana itu nama khas kepada wanita itu dan lain-lain wanita yang bernama “Mariam” Begitulah apabila kita hendak terjemah istilah “God” dari Bahasa Inggeris. “God” dalam Bahasa Melayu disebut  “Tuhan” bukannya diterjemahkan dengan nama khas “Allah”. Mudahnya nak faham.

Oleh - A.Karim Omar

RENUNG-RENUNGKAN

5 comments:

n Zakaria said...

dan sesungguhnya injil diturunkan kepada bani israel yg telah memesongkan ajaran Allah iaitu melalui kitab taurat.. Dan juga Al- Quran diturunkan bagi membetulkan Injil yang telah dipesongkan oleh kaum bani israel itu sendiri.. Kaji dengan betul sebelum buat statement. Assalamualaikum

akarimomar said...

Bacalah juga artikel seterusnya dalam siri pendedahkan niat jahat puak-puak evangelis Kristian menipu menuntut untuk mengguna kalimah Allah.

1. http://akarimomar.wordpress.com/2013/05/15/boleh-jatuh-murtad-bila-nyanyi-lagu-agnes-monica/
2. http://akarimomar.wordpress.com/2013/05/16/kenapa-kristian-risau-apabila-lagu-agnes-monica-diharamkan/
3. http://akarimomar.wordpress.com/2013/05/17/apakah-evangelis-benar-benar-jujur-hendak-guna-kalimah-allah/

Terima kasih

Anonymous said...

ORANG MELAYU ...ISI MINYAK DI PETRONAS SAJA

Anonymous said...

Kena cek operator (empunya station) siapa dulu. Shell station pun ada dioperate orang Melayu

Anonymous said...

Pope tak pernah buat kenyataan yg God Kristian ialah Allah. Yg diberitahu God kristian ialah Yahuwah. Kalau pope kata god dia ialah Allah, pasti dia kena pecat.

 
 
Blogger Templates