Social Icons

Pages

Monday, November 25, 2013

EKSKLUSIF !!! KISAH SEBENAR CUKAI PINTU DBKL DIDEDAHKAN !!! WAJIB BACA !!!


Meroyan sakan puak pembangkang memainkan isu kenaikan cukai pintu oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).Sebelum kita pergi lebih jauh, perlu dijelaskan bahawa kadar caj peratusan (%) cukai pintu tidak dinaikkan.Caj peratusan kekal mengikut kategori hartanah masing-masing seperti perdagangan 12%, pangsapuri 10%, kediaman 6% DAN 2% bagi kampung baru.Ingat!! Kadar ni tak naik! Apa yang akan dilihat sebagai satu kenaikan adalah semakan semula "Nilai Hartanah" oleh DBKL di Kuala Lumpur ini.Bagi yang memiliki rumah sendiri,pasti sedia maklum dengan kadar cukai pintu di tetapkan dan pemilik juga sudah tentu faham dengan nilai hartanah yang sentiasa meningkat saban tahun terutamanya di kawasan bandaraya KL ni.Kalau kita lihat 10-20 tahun dahulu nilai hartanah di KL paling rendah antara RM100,000 hingga RM350,000.Kadar sewaan sebulan pula antara RM500 hingga RM1,500.Ini anggaran purata paling rendah bagi kediaman dan pangsapuri sekitar tahun 90an.Kini setelah berpuluh tahun nilai yang disebutkan tadi melonjak lebih tinggi kepada RM350,000 hingga lebih RM2 juta! Manakala kadar sewa juga melambung kepada RM1,000 hingga lebih RM10,000 sebulan!

Berikut adalah formula kiraan kadar cukai pintu:

Nilai Tahunan = Anggaran kasar sewaan sebulan x 12 bulan 
Kadar cukai = Nilai Tahunan x Kadar (%) mengikut jenis hartanah 

Untuk lebih pencerahan,kita ambil contoh kiraan bagi kediaman (6%), berdasarkan nilai hartanah serta kadar sewaan purata terendah pada 90an tadi. 

Nilai Tahunan = RM500 x 12 => RM6,000 
Kadar cukai = RM6,000 x 6% => RM360 setahun

Difahamkan DBKL telah menangguh semakan nilai hartanah selama 21 tahun.Ini bermakna pemilik hanya membayar cukai pintu RM360 setahun sepanjang tempoh itu.Ikut logik adakah nilai hartanah tak naik-naik berpuluh tahun ni? Jawapannya sudah tentu NAIK! Jadi kalau diikutkan jumlah sebenar yang harus dibayar mengikut purata nilai sewaan terendah sekarang,adalah: 

Nilai Tahunan = RM1,000 x 12 => RM12,000 
Kadar cukai = RM12,000 x 6% => RM720 setahun

Itu belum lagi kita menyentuh nilai hartanah perdagangan seperti kilang-kilang dan kedai kormersial.Kerana kadar sewaannya boleh mencecah puluhan ribu hingga ratusan ribu sebulan! Pembaca bolehlah membuat kiraan sendiri mengenainya.Ramai pula mempertikaikan mengapa baru sekarang ingin lakukan semakan.Kenaikannya pula dilihat terlalu drastik dan tinggi dari kadar sebelumnya.Ini kerana terdapat beberapa sebab yang membantutkan usaha DBKL bagi melakukan semakan nilai hartanah sejak 21 tahun ini.Antaranya,cuba kita ingat kembali keadaan ekonomi di era 90an.Di mana krisis ekonomi melanda secara global dan mengakibatkan beribu-ribu hilang pekerjaan sehingga ramai diisytiharkan muflis di Malaysia.Dalam tempoh 21 tahun ini sahaja, kita telah lalui empat (4) fasa kemelesetan global iaitu: 

Tahun 1990 - 1993 
Tahun 1997 - 1998 
Tahun 2001 - 2002 
Tahun 2008 - 2009 

Perlu diingat bahawa tiap kali melepasi satu-satu fasa ini,ekonomi dunia masih belum menunjukkan tanda pulih sepenuhnya.Malah Malaysia sendiri terpaksa melakukan beberapa kali pembaikan serta menstruktur semula dasar kewangan bagi meminimumkan kesan buruknya.Melihat kepada sejarah ini,kita sepatutnya sudah dapat mengagak mengapa kerajaan BN menangguhkan hasrat DBKL untuk melakukan semakan semula nilai hartanah secara berkala 5 tahun selama ini.

ADA NAK LAGI ???


UNTUK SELANJUTNYA

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates