Social Icons

Pages

Thursday, August 06, 2015

EKSLUSIF !!! KRONOLOGI TRAGEDI PESAWAT #MH370 DIDEDAHKAN !!!


Berikut kronologi operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370,hampir 17 bulan selepas ia terputus hubungan pada jam 2.40 pagi 8 Mac tahun lepas.Pesawat tersebut terputus hubungan di kedudukan,120 batu nautika ke timur Kota Kinabalu di ruang udara Laut China Selatan dan tiada isyarat kecemasan daripada pesawat Boeing 777-200ER yang membawa 239 penumpang dan anak kapal.Pesawat malang itu berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada jam 12.41 tengah malam dan dijadual mendarat di Beijing pada jam 6.30 pagi hari yang sama.Penumpangnya terdiri daripada 38 rakyat Malaysia,China (153),Indonesia (tujuh),Australia (tujuh),Perancis (tiga),Amerika Syarikat (tiga),New Zealand (dua),Ukraine (dua),Kanada (dua),Rusia (satu), Itali (satu),Taiwan (satu),Belanda (satu) dan Austria (satu). 

Berikutan kejadian itu,Malaysia melancarkan operasi SAR melibatkan pelbagai negara dan usaha itu berterusan hingga kini. 

* 8 Mac 2014 (Hari Pertama) - Operasi SAR pesawat itu dilancarkan pada jam 5.30 pagi di Laut China Selatan. 

* 9 Mac 2014 (Hari Kedua) - Kawasan mencari diperluas ke Selat Melaka apabila disahkan pesawat berkenaan berpatah balik. - Beberapa negara termasuk Singapura,Vietnam,Indonesia,China dan Amerika Syarikat mengerahkan petugas dan aset masing-masing membantu gerakan itu. 

* 15 Mac 2014 (Hari Kelapan) - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kali terahir pesawat berkomunikasi dengan satelit ialah dengan satu daripada dua koridor yang berkemungkinan; koridor utara yang bermula lebih kurang di sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan hingga ke utara Thailand atau koridor selatan, lebih kurang dari Indonesia hingga ke selatan Lautan Hindi. - 26 negara menyertai operasi dalam fasa ini, yang meliputi 2.24 juta batu nautika persegi. 

* 24 Mac 2014 (Hari Ke-17) - Najib mengumumkan bahawa data dikeluarkan satelit Inmarsat Britain memutuskan bahawa penerbangan itu berakhir di selatan Lautan Hindi dan Australia akan mengetuai operasi mencari di kawasan itu. 

* 1 April 2014 (Hari Ke-25) - Kerajaan Australia melancarkan Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) bagi menyelaras operasi mencari MH370. 

* 3 April 2014 (Hari Ke-27) - Najib tiba di Perth,Australia untuk meninjau sendiri operasi mencari, mengadakan mesyuarat dengan Perdana Menteri Australia Tony Abbott. 

* 4 April 2014 (Hari Ke-28) - JACC berkata operasi mencari MH370 memasuki fasa baharu dengan pencarian dilakukan di dasar laut di selatan Lautan Hindi bagi mengesan 'pinger' kotak hitam. 

* 31 Julai 2014 (Hari Ke-146) - JACC berkata kerja ukur batimetrik yang dilakukan kapal Zhu Kezhen dan Fugro Equator di sepanjang arca ketujuh di selatan Lautan Hindi, berjalan lancar. 

ANDA NAK LAGI 

KLIK DI SINI

UNTUK SELANJUTNYA

AL-FATIHAH

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates