Social Icons

Pages

Friday, December 27, 2013

EKSKLUSIF !!! KISAH SEBENAR #MIRZANMAHATHIR DAN #SANMIQUEL DIDEDAHKAN !!! WAJIB BACA !!!


Apa Kaitan Mirzan Mahathir dan San Miguel ??? dibawah adalah fakta sebenar yang rakyat tidak tahu.jom kita lihat satu persatu.

1. Mirzan Mahathir merupakan seorang anak lelaki sulung pasangan Tun Dr Mahathir dan Tun Dr Siti Hasmah,negarawan yang kita sayangi. 

2. Beliau seorang yang bijak dalam perniagaan dan pentadbiran (mungkin faktor keturunan daripada bapanya) sehingga dipilih untuk mengarah beberapa syarikat ternama dunia termasuk IBM Corporation, Solomon Brothers. Beliau juga telah dipilih sebagai Presiden Asian Strategy and Leadership Institute (ASLI), sebuah pertubuhan ternama bagi mengendalikan dan membuat kajian mengenai perniagaan . 

3. Pada umurnya 37 tahun,beliau telah berjaya “menawan” dan “menyelamatkan” beberapa syarikat yang bermasalah dalam negara dan seterusnya memajukan syarikat berkenaan termasuk syarikat perkapalan dan sebagainya. 

4. Pada tahun 2009,San Miguel,sebuah syarikat minuman keras yang berpengkalan di Filipina mempunyai masalah di mana mereka TIDAK LAGI mampu untuk menggunakan MINUMAN KERAS sebagai perniagaan utama mereka atas saingan yang sangat kuat daripada beberapa syarikat minuman keras yang lain. 

5. Atas persetujuan Ahli Lembaga Pengarah San Miguel Corp,Mirzan Mahathir yang sangat dikenali di dunia korporat berdasarkan sumbangannya dalam syarikat-syarikat sebelum ini dan dalam ASLI dipilih untuk menjadi Pengarah Eksekutif bagi membantu syarikat berkenaan.Perlantikan Mirzan Mahathir sebagai salah seorang ahli lembaga pengarah San Miguel Corporation adalah sebagai mewakili kepentingan kumpulan pelaburan Q-Tech Alliance Holdings yang telah melabur dalam San Miguel Corporation.

Pelaburan oleh Q-Tech Alliance Holdings dibuat BUKANLAH UNTUK MELABUR di dalam perusahaan minuman beer SEBALIKNYA UNTUK MELABUR dalam bidang INFRASTRUKTUR,UTILITI AWAM dan SEKTOR TENAGA di Filipina.Ini berikutan KEPUTUSAN YANG TELAH DI BUAT oleh PENGURUSAN San Miguel Corporation YANG MAHU MENTRANSFORMASIKAN BENTUK PERNIAGAAN/INDUSTRI San Miguel Corporation daripada hanya tertumpu kepada perusahaan makanan dan minuman (beverages – termasuk beer) KEPADA INFRASTRUKTU R, UTILITI AWAM dan SEKTOR TENAGA,malah dilaporkan juga San Miguel Corporation telah dikatakan berminat untuk memasuki industri telekomunikasi. 

6. Dalam masa setahun sahaja,atas kepimpinan Mirzan Mahathir dalam syarikat berkenaan,San Miguel telah mampu untuk mempunyai rangkaian perniagaan lain BUKAN berasaskan arak iaitu minyak dan gas,infrastruktur,tenaga dan kuasa elektrik,perlombongan,telemunikasi dan perbankan dan tugasnya tamat dengan jayanya pada 2010

7. Melalui syarikat San Miguel juga,sebuah syarikat PETRON telah berjaya memiliki saham majority dalam Esso Malaysia Berhad tetapi beliau telah pun keluar dari syarikat San Miguel itu selepas berjaya menjalankan tugasnya. 

8. “Jadi,adakah salah untuk menukar syarikat arak kepada syarikat bukan arak?” itu merupakan soalan yang pernah dinyatakan Mirzan Mahathir ke dalam sebuah portal pembangkang dan akhirnya penjelasan ini menyebabkan portal berkenaan menarik balik kenyataan sebelum ini. 

9. Tetapi,pembangkang masih menggunakan modal ini untuk memperbodohkan masyarakat kampung mengenai “ANAK MAHATHIR TAUKE KILANG ARAK” yang terang-terangan tidak benar sama sekali. 

10. Mungkin ada mengaitkan dengan kronisme,tapi macam kata Tun Mahathir  “Kalau dia ada rekod yang baik dan mampu untuk memajukan sesuatu apa salahnya? Jika itu anda katakan sebagai kroni, saya tak boleh kata apa lah” 

11. Saya teringat kata-kata Tun Mahathir dulu,“Kadang-kadang anak-anak saya ni marah juga,ya lah,saya tak bagi mereka terlibat dalam politik walaupun mereka berminat sangat,tapi kalau dalam perniagaan tak pa lah,asalkan tak ada kena mengena dengan kerajaan”.

anda fikirkan semua apa yang saya sebut diatas,pembangkang senantiasa mainkan benda yang tiada jadi ada,kepada pembangkang !!! jangan menfitnah tanpa mengetahui FAKTA sebalik kisah yang dilontar kerana kelak akan menambah dosa sendiri dan mempalit pada orang lain.

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates