Social Icons

Pages

Monday, April 21, 2014

FAKTA !!! #ANWARIBRAHIM DAH BUAT HAL !!! BOLEHKAH KITA TUNDUK HORMATKAT MAYAT KAFIR ??? WAJIB BACA !!!


di bawah adalah fakta sebenar boleh kah kita sembah atau tunduk hormat depan mayat kafir ataupun bukan islam.saya bukan nak main politik di sini.ini adalah untuk kebaikan bersama selain dari isu anwar ibrahim ni.jom lihat di bawah

والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

Hadis tersebut adalah sahih,muttafaq alaih.Lafaznya seperti berikut :

Sahl bin Hunaif dan Qees bin Saad melaporkan : Sesungguhnya Nabi SAW dilintasi di hadapannya oleh satu jenazah, lalu baginda berdiri.Diberitakan kepada baginda bahawa ia adalah jenazah seorang Yahudi. Lalu baginda bersabda: “Tidakkah ia satu jiwa?”.Direkod oleh Ahmad (no: 1992) Dinilai Sahih oleh Ibn Hibban (no: 3050)

Direkod oleh Bukhari (no: 1250) dan Muslim (no: 961).

 - Hadis ini menunjukkan digalakkan berdiri apabila ada jenazah melintasi kita,samada jenazah itu Muslim ataupun kafir.Cuma ada pendapat ulama yang mengatakan ia mansukh.

- Illah berdiri ketika jenazah bukan Islam melintasi,ialah seperti berikut :

a) kerana ia satu jiwa yang diciptakan Allah (sebagaimana di dalam hadis di atas)
b) kerana merasai kegerunan terhadap kematian.

Dalilnya : Jabir bin Abdillah melaporkan : Kami dilintasi oleh satu jenazah, lalu Rasulullah SAW berdiri dan kami berdiri bersamanya.

Aku berkata : “Wahai Rasulullah,Ia hanyalah jenazah Yahudi”.Lalu baginda bersabda : “Sesungguhnya bagi kematian itu ada kegerunan.Maka apabila kamu melihat jenazah, berdirilah”.

c) Menghormati Malaikat.Berdasarkan hadis Anas bin Malik,katanya : Satu jenazah melintasi Rasulullah SAW,lalu baginda berdiri.Diberitahu padanya : “Itu jenazah Yahudi”.Baginda bersabda : “Sesungguhnya kita hanya berdiri untuk malaikat”.Direkod oleh Nasai (no: 1929).Di dalam hadis Abdullah bin Amru, katanya :

Nabi SAW ditanya: “Apabila jenazah kafir melalui kita, adakah kita berdiri?” Jawab baginda: “Ya, berdirilah. Sesungguhnya kamu bukan berdiri untuk jenazah itu, tetapi berdiri kerana membesarkan yang mencabut roh-roh”. Direkod oleh Ahmad (no: 6573),dinilai sahih oleh Hakim (no: 1320), dan Ibn Hibban (no: 3053).


seperti Kisah Nabi SAW diatas,Nabi bangun memberi hormat kepada jenazah bukan Islam adalah betul termasuk juga tidak memotong kenderaan yang membawa jenazah kecuali mmg ada keperluan.Tetapi tunduk memberi hormat apatah lagi sambil memegang lilin serta mendoakan kesejahteraannya ada lah dilarang

TAK PERCAYA ???

LIHAT VIDEO DI BAWAH


APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates