Social Icons

Pages

Thursday, April 10, 2014

KAUM #CINA DI #MALAYSIA HARUS BERSYUKUR !!! NAK TAHU KENAPA ??? WAJIB BACA !!!


Satu laporan dari United Kingdom mendedahkan tentang lebih 1000 orang Cina yang pernah menjadi warganegara Malaysia,kini hidup tanpa negara di negara bekas penjajah itu.Semuanya dipersalahkan kepada dasar kerajaan kedua-dua negara walaupun sebenarnya kejadian ini mendedahkan hakikat sebenarnya kaum Cina yang tidak tahu menghargai dan kenang budi.


UNTUK SELANJUTNYA 

Dikatakan mereka telah menerima nasihat yang salah,menyebabkan mereka menggugurkan kerakyatan Malaysia dan berharap United Kingdom akan menerima mereka sebagai rakyat.Malangnya Britain enggan mengiktiraf mereka.Sekarang,mereka merintih kerana tidak dapat ke mana-mana,malah tidak boleh tinggal di mana-mana bahagian United Kingdom dan tidak boleh ‘balik’ ke Malaysia.Sekaligus menjadikan mereka sebagai rakyat tidak bernegara.Sekali lagi yang menjadi perhatian adalah Cina dari Malaysia. Mereka berasakan terlalu bagus untuk Malaysia,terlalu bangga sebagai Cina dan berasakan mereka boleh hidup di mana-mana.Mereka tidak dapat menerima hakikat bahawa Malaysia adalah negara yang diperintah oleh Melayu-Bumiputera dan mereka tidak bersyukur kerana menjadi warganegara Malaysia.Mereka juga tidak berani balik ke China walaupun cukup bangga dengan bangsa Cina mereka. Mereka berhijrah ke United Kingdom,Kanada,Australia dan beberapa buah negara kulit putih yang lain. Kini mereka meraung,meminta bantuan daripada ahli-ahli dan parti politik di Malaysia. 

Mereka memujuk agar Kerajaan Malaysia membenarkan mereka memegang kerakyatan negara ini semula selepas mereka ditolak oleh United Kingdom.Paling ketara ialah apabila DAP menjadi juara untuk mengembalikan mereka ke Malaysia dengan melabelkan mereka sebagai BRAINDRAINED yang merugikan Malaysia jikalau tidak mengambil mereka kembali sebagai warganegara.Menariknya,sudah ada orang yang berkuasa di Malaysia yang membayangkan akan memberi peluang dan membantu mereka mendapatkan kerakyatan dengan harapan tindakan tersebut akan membolehkannya mendapat nama baik di kalangan masyarakat Cina walaupun hakikatnya, dia sendiri hampir tertungging akibat undi masyarakat Cina yang tidak berpihak kepadanya.Hanya undi Melayu-Bumiputera yang masih menyelamatkannya serta jawatan yang disandangnya sekarang. Malaysia seharusnya bertegas terhadap golongan yang tidak kenang budi ini.Hukuman keras perlu diberikan kepada mereka. Tiada sesiapa yang menyuruh mereka menggugurkan kerakyatan mereka. 

Mereka sendiri yang melakukannya kerana beranggapan Malaysia tidak cukup bagus untuk mereka. Sebarang pujukan atau ugutan agar mereka diterima semula dan kerakyatan diberikan kepada mereka kembali,tidak perlu dipedulikan.Jangan harap golongan ini akan mengenang budi dan berterima kasih kepada Kerajaan Malaysia sekiranya kerakyatan mereka diberikan semula.Cerita-cerita buruk tentang Malaysi,Islam,Melayu-Bumiputera bahkan dasar-dasar negara saban waktu boleh kita dengar dari pelbagai sumber terutama sekali mereka yang tinggal di luar negara.Malaysia tidak akan bangkrap jikalau golongan ini dibiarkan berkeliaran di sempadan-sempadan antarabangsa.Biarkanlah mereka dan Malaysia tidak perlu menunjukkan belas yang akhirnya menjahanamkan negara ini sebagaimana yang berlaku apabila pemberian kewarganegaraan diberikan tanpa sebarang tapisan pada tahun 1955-1957.

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates