Social Icons

Pages

Saturday, October 31, 2015

KANTOI !!! @1MDB #1MDB #GST !!! PENIPUAN #TONYPUA DIDEDAHKAN !!!sebelum ini tony pua cabar Arul Kanda berdebat sebab dia ingat Arul penakut.Tetapi apabila Arul sahut cabaran,Tony pula yangg penakut.Maka macam macamlah alasan yang dia bagi.Itu satu lagi contoh,Tony Pua dan DAP hanya berani di media sosial.Itu juga bukti kerja mereka hanyalah berbohong dan memfitnah.Contohnya Tony Pua suka memfitnah mengenai GST.Hakikatnya GST adalah penyelamat ekonomi negara di saat kejatuhan harga minyak dunia.

2. Pada tahun 2015,kesan kejatuhan harga Petroleum iaitu AS$50 setong menyebabkan hasil Petronas merosot kepada RM44 bilion berbanding RM62 bilion sebelumnya. 

3. Harga minyak ini dijangka akan kekal rendah pada tahun 2016 dan kutipan hasil daripada sumber berkaitan minyak dianggarkan RM31.7 bilion atau penyusutan pendapatan kerajaan lebih RM30 bilion.Justeru GST adalah penyelamat.Untuk tahun 2016 jika GST tidak dilaksanakan hasil negara akan berkurangan sebanyak RM21 bilion.Kalau SST kekal digunakan hasil kutipan hanya sebanyak RM18 bilion sahaja berbanding GST sebanyak RM39 bilion. Akibatnya defisit negara akan meningkat kepada 4.8% tersasar daripada jangkaan 3.1% tahun 2016.

4. Menurut Ketua Setiausaha Perbendaharaan TS Irwan Serigar Abdullah hasil kutipan GST dalam tempoh sembilan bulan ialah RM27 bilion dan hingga kini hampir 400,000 syarikat telah bersaftar dengan GST. 

5. GST sifar akan dikenakan kepada semua jenis ubat terkawal serta tambahan kepada jenama ubat bagi 30 jenis penyakit seperti ubat kanser,kencing manis,darah tinggi dan sakit jantung. Ini membabitkan peningkatan dua kali ganda daripada 4,215 kepada 8,630 jenama ubat.

6. GST sifar juga dikenakan terhadap beberapa barangan makanan seperti susu bayi dan kanak kanak berasaskan kacang soya dan susu organik, dhal termasuk sengkuang air dan gula merah.Manakala golongan petani berskala kecil kerajaan mencadangkan supaya threshold jualan tahunan untuk tujuan pendaftaran di bawah Skim Kadar Rata GST diturunkan daripada RM100,000 kepada RM50,000. 

7. Dan yg paling dinantikan oleh pengguna handphone pra bayar ialah rakyat Malaysia akan mendapat kembali rebat bersamaan dengan amaun GST yang dibayar yg akan dikreditkan terus ke dalam akaun perkhidmatan pra bayar mereka mulai Januari 2016. 

Sekarang ini sudah ada tagline "KAMI BENCI TONY PUA DAP"

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates