Social Icons

Pages

Friday, July 04, 2014

KANTOI !!! KEMELUT #POLITIK #PAKATAN #PEMBANGKANG SEMAKIN PARAH !!! WAJIB BACA !!!


Kemelut politik berpanjangan antara parti-parti politik dalam pakatan pembangkng serta masalah dalam serius masing-masing telah menggoyahkan kesatuan mereka menjelang pilihan raya umum ke-14 dalam masa tiga atau empat tahun lagi.Samada pakatan pembangkang mampu memasuki gelanggang PRU14 dengan tahap keyakinan dan juga keangkuhan semasa kempen PRU13 sudah mula diragui bukan sahaja oleh pemerhati politik tetapi juga ahli-ahli parti sendiri.Jangan di salahkan UMNO atau Barisan kerana semua masalah yang terpalit samada pada Pas, Dap atau PKR adakah perbuatan dan angkara mereka sendiri.Pada asasnya masalah yang membelenggu mereka adalah disebabkan pemimpin pembangkang yang tamakkan kuasa dan mahu kekal berjuasa hingga bila-bila.Lebih parah mereka mahu ahli keluarga, kroni dan penyokong tegar mereka mendapat kedudukan tinggi di dalam parti. Inilah yabg berlaku kepada pemilihan PKR yan sehingga tidak berkesudahan. Kem Azmin Ali berhempas pulas mahu mengekalkan bos mereka pada jawatan timbalan presiden PKR hingga segala peraturan dan disiplin proses pemilihan dilanggar dan dicabuli. 

Politik wang berleluasa dan kertas undisamada diseleweng, ditambah ikut suka hati atau pun disorokkan bagi memastikan pihak lawan kalah. Inilah yang menyebabkan rasa tidak puas yang mendalam terhadap apa yang dilakukan oleh Azmin demi berpaut pada kuasa.Kuasa media baru mendedahkan segala kepincangan bagaimana huru haranya pusat pengundian PKR di cabang-cabang di seluruh negara.Sungguh memalu dan mengaibkan bagi sebuah parti yang sungguh angkuh dan bongkak ketika mengutuk,mengeji dan memfitnah UMNO dan BN dengan dakwaan kepincangan dan penyelewengan kuasa. Hakikatnya PKR sendiri terlibat dalam amalan rasuah politik yang amat dahsyat dan tidak boleh dimaafkan.Mungkin lain kali parti itu perlu melihat dirinya dalam cermin yang lebih besar supaya insaf dengan kepincangan dalam organisasi sendiri sebelum menjaga tepi kain orang lain. Begitu juga apa yang sedang berlaku di dalam Dap berhubung status sahnya parti itu sebagai sebuah pertubuhan politik yang berdaftar.

Sehingga kini parti itu terus dengan membuat keputusan dasar dan polisi mengenai perjalanan parti walaupun ditegah oleh Jabatan Perdaftaran Pertubuhan sehingga isu kesahihan pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) yang diadakan pada Disember 2012 diselesaikan.Sekali lagi Dap memilih jalan menentang RoS dengan membuat pelbagai dakwaan yang tidak adil dan palsu terhadap jabatan kerajaan itu. Hanya kerana Dap mahu menutup penyelewengan yang berlaku semasa pemilihan CECnya dituduhnya pula RoS bersekongkol dengan UMNO untuk menjatuhkan parti itu. Hakikatnya apa yang berlaku adalah hasil pergolakan politik antara dua kem dalam Dap – kem yang menyokong dinasti Lim Kit Siang/Lim Guan Eng dan kem yang menentang sikap diktator mereka.Penyelewengan yang berlaku adalkah kerana dinasti Lim mahu mencantas penentang mereka dan memastikan CEC dipenuhi oleh penyokong yang direstui mereka. 

Kemelut politik yang membelenggu pakatan pembangkang adalah serius hingga menyebabkan Ketua Fakulti Budaya Hakka,Universiti Perguruan Kao Shiong Taiwan,Lee Liang Shi mengatakan faktor kekalahan calon Dap di Tekuk Intan adalah disebabkan oleh pertelagahan Pas,PKR dan Dap di Selangor dan isu hudud yang dimainkan oleh parti itu. Masalah kritikal antara ketiga-tiga parti tidak dapat disorok lagi hingga ia perkelahian mereka meletup semasa kempen PRK Teluk Intan. Walaupun mengaku berpakat dalam politik,realitinya itu hanya cakap-cakap kosong yang tidak membawa pengertian sebenar.

APA KATA ANDA ???

RENUNG-RENUNGKAN
Post a Comment
 
 
Blogger Templates